22 години компютърни услуги за бизнеса във Варна и региона

IBM разработват устройство, по-бързо от суперкомпютър.

от: admin / 02.03.2012 15:09
Размер на шрифта: A | A | A
Отпечатване

Изследователи на IBM направиха пробив в квантовия компютинг, който ще им позволи скоро да направят машина по-бърза и от най-бързия суперкомпютър, измислен до момента, предадоха Daily Mail Online. Специалистите вече са създали компонентите, с които ще работи машината. Следващата стъпка, според тях, е създаването на системите.

Един напълно функционален квантов компютър ще може да прави милиони изчисления наведнъж и, според специалистите, ще може да разбие всеки компютърен код , независимо колко сложен е. Освен това, подобно устройство ще може да даде решение на математически задачи, на които досега човечеството не е успяло да открие отговора.

Изследователят на IBM Марк Кетчен вярва, че първият квантов компютър ще се появи още след 15 години. Един от основните принципи на квантовия компютинг е следният: всяка единица информация или всеки кубит (qubit е квантовият вариант на bit) ще може да бъде едновременно и 1 и 0. Това означава, че 250-кубитом масив ще съдържа повече информация, отколкото има в цялата Вселена.

В един от последните си опити, учените успяха да удължат времето, в което кубитовете запазват квантовото си състояние до 100 микросекунди, което е с около 2-4 пъти повече от постигнатото време в предишните опити.

 

Източник : Kaldata

Етикети:

Коментари

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари. Вход | Регистрация