25 години компютърни услуги за бизнеса във Варна и региона

Инсталиране на Linux върху Windows

от: admin / 30.03.2012 04:41
Размер на шрифта: A | A | A
Отпечатване
picture

Ще Ви представим един чудесен начин за инсталиране на Линукс във виртуална среда, надграден върху Windows базирана операционна система. Виртуалната среда, е място където може да инсталирате най различни операционни системи. Бихте могли да инсталирате или тествате програми, казано с други думи Вие ще можете да правите всичко ( с много малки изключения ), което можете да правите с нормалната ви операционна система, при това без да имате притеснения, че можете да повредите нещо.

Ще направим едно срaвнение с един друг популярен метод - Dual-Boot
Много сайтове имат публикувани уроци за инсталиране на dual-boots със Windows  и Linux . Dual-boot ви позволява, единствено при стартирането на компютъра, да изберете коя от инсталираните операционни системи ще използвате. Инсталация на Linux на виртуална система в Windows има много предимства пред двойния-boot (недостатъците са малко ).

Ще изброим и предимствата при виртуалната инсталация

• Размерът на пространството на инсталацията не е задължително да е предопределен предварително. Може да се настрои с динамична промяна на размера на виртуалния хард диск.
• Не Ви трябва рестарт, за да превключите от Linux или Windows .
• Виртуалната Ви машина ще ползва Windows интернет връзката ви, така че няма за какво да се притеснявате, затова дали Linux ще може да разпознае картата ви за безжичен достъп, ако ползвате такава например.
• Предимство е също и това, че виртуалната машина ще си създаде своя видео настройка. От това отпадат притесненията за инсталирането на правилни драйвери за графична карта и свързаните с това настройки на резолюция на екрана.
• Вие винаги ще си имате работещ Windows в случай на конфликт или проблем със инсталираната втора операционна система. Единственно трябва да натиснете десния бутон Control вместо да рестартирате целия си компютър.
• За решаване на проблеми, лесно можете да направите скрийншот от всяка една част на Linux инсталацията (включително и от boot менюто и екрана Ви за включване).
• Предимство е, че този метод не е много отговорен. Ако на по-късен етап решите, че не желаете Linux , трябва просто да премахнете виртуалния хард диск и да деинсталирате програмата за създаване на виртуална среда.
• Не е наложително да записвате инсталация на CD, за да можете да инсталирате Linux .

Въпреки суперлативите, виртуалната среда си има и недостатъци.

• За да се работи леко във виртуална среда, трябва да подсигурите достатъчно RAM памет. Ще се нуждаете не по-малко от 1 GB RAM памет, защото ще работите с цяла операционна система Linux внесена в друга операционна система Windows. Реално колкото повече налична памет имате, толкова по добре.
• Липсата на ангажиращ фактор изглежда като предимство в началото, но ако след това решите да замените основната операционна система на Linux  и се отказвате изцяло от Windows, не може просто да изтриете дяла си където е Windows (както ще е възможно при dual-boot метода). Ще се наложи да намерите начин да прехвърлите настройките си от виртуалната машина и чак тогава да можете да инсталирате Linux извън виртуалната машина.
• Недостатък е, че всеки път, когато решите да използвате Linux , ще се наложи да изчакате времето, което отнема на системата да зареди Windows както и времето, което е нужно да се зареди Linux без Windows.


Virtual Box е една чудесна програма която може да послужи за пример и с която можете да направите виртуализация и да ползвате най различни операционни системи: Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003 Server, Windows Vista, DOS/Windows 3.x, Linux, OpenBSD или Mac OS. Виртуалните машини реално не отстъпват по нищо от реалните такива. Характерно за този софтуер (VirtualBox ) е твърде лесна инсталация, манипулация с различните опции за настройки, както и комфортния графичен интерфейс.
VirtualBox разполага с опции, които не се намират при нейните конкуренти.Например стартирането на виртуална машина отдалечено през Remote Desktop Protocol (RDP) и подържане на iSCSI.Освен това е със Open Source лиценз.

Етикети: linux windows install virtualbox

Още статии от рубриката

Други интересни статии

Коментари

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари. Вход | Регистрация