25 години компютърни услуги за бизнеса във Варна и региона

Какво представляват CRT Мониторите?

от: donsavage / 27.06.2018 11:30
Размер на шрифта: A | A | A
Отпечатване
picture

Мониторите с електроннолъчева тръба са едни от първите, които се появиха на компютърният свят. Първите компютри обикновено се свързаха към телевизори, но с развитието на техниката се появиха по-прецизни монитори, с електроннолъчева тръба, които можеха да изваждат далече по-качествен образ. В сърцето на монитора се крие устройство, наречено електроннолъчева тръба (CRT), което ще разгледаме по-долу. Засега ще спомена само кои са най-важните показатели за един монитор. На първо място това е размерът му - той се измерва в инчове, като се измерва разстоянието от единият ъгъл до другият. Стандартните размери на днешните монитори са между 15 и 20 инча. Следващият важен показател за мониторите е максималната разделителна способност, на която могат да работят - тя определя колко пиксела (точки) могат да показват те, като се състои от две числа - едно по вертикалата и едно по хоризонталата - примерно ако монитор има 640 точки по хоризонталата и 480 по вертикалата казваме, че има разделителна способност 640х480 (VGA резолюция). Последният показател на мониторите е максималната честота на опресняване по вертикалата. Колкото по-голяма е тя толкова по-бавно ще се изморяват очите при работа с монитора - обикновено е между 85 и 100 Hz (пъти в секунда).

Устройство на електроннолъчевата тръба:

Електроннолъчевата тръба се състои от много компоненти, но в нея се откриват три големи блока :

Схема на електроннолъчева тръба

 Електронна пушка:

1, Това, което кара тръбата да работи е добре фокусиран лъч от електрони. Той се създава в първата и най-важна част от тръбата - електронната пушка. Тя се състои от катод, няколко метални пръстена и нагреваема жичка. Катодът представлява метална пластинка. Тя се намира пред нагреваемата жичка, която я затопля и благодарение на това от него се отделят електрони. Пред катодът има няколко метални пръстена, които служат за ускорение и фокусиране на електронният лъч те служат като анод. Катодът и анодът се свързват към източник на високо напрежение и между тях се създава потенциал. Когато електроните се отделят от катодът се насочват към анодът, но тъй като се движат с твърде висока скорост преминават през отворът в пръстена и продължават под формата на мощен електронен лъч.

2. При цветните кинескопи, като този на картинката горе се открива още един елемент - т.н. маска.

3. Тя представлява мрежа, или метални лентички, успоредни една на друга, които са с положителен заряд - те са там, за да се фокусира електронният лъч точно върху правилната кутийка на екрана - както виждате екрана се състои от шарени точки

5, От различен луминофор, групирани в тройки (триади - синьо, зелено, червено) от основните цветове. Именно по това кои от тях са избрани се формира точният цвят на точката, която образуват. Маската се намира пред триадите, и то така, че да пропуска лъча само точно върху различните части от триадата - тоест, да не може лъча да уцели мястото, примерно между две точки от триадата - тогава на екрана ще се получи странна смесица от цветове, повече, отколкото смислен образ.

Фосфорен екран:

4. При електроннолъчевата тръба образът се създава върху екран покрит с луминофор (съединение на алуминият с фосфора). Когато лъчът достигне до екрана той кара определени точки от него да светят. Лъчът се движи по екрана благодарение на отклоняващата система и по този начин върху него се образува образът.

Отклоняваща система:

За да се движи лъчът по екрана се използва отклоняваща система, която работи на принципът на движение на електрони в магнитно поле. Тъй като електроните са заредени частици те се отклоняват в определена посока, когато попаднат в определена посока. Чрез използване на две двойки бобини (по една за вертикално и хоризонтално отклонение) става възможно лъчът да сканира екрана свободно.

Етикети: CRT Монитори

Още статии от рубриката

Други интересни статии

Коментари

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари. Вход | Регистрация