23 години компютърни услуги за бизнеса във Варна и региона

Намериха начин за значително увеличаване капацитета на твърдите дискове

от: donsavage / 31.08.2018 14:52
Размер на шрифта: A | A | A
Отпечатване

Специалисти от американската стартираща компания L2 излязоха с идея, чието прилагане може да доведе до (нова) мини революция в сферата на решенията за съхранение на данни. Инженерите посочват, че отказът от запълването на херметичната зона на твърдите дискове с газ и замяната му с вакуум може да увеличи капацитета им с 35% при т.нар. перпендикулярен запис (PMR).

По думите на Питър Гоглия, технически директор в L2, във вакуум магнитните пластини в дисковете няма да кородират, което ще увеличи живота на продуктите. Също така това ще позволи да не се използват смазочни материали, както и специалното карбоново покритие, нанасяно върху четящите глави и плочите при тяхното производство.

Тези промени позволяват опростяване на производство, а оттам – съкращаване на разходите. Отказът от използването на газове ще позволи намаляване на разстоянието между четящите глави и въртящите се плочи до 3-4 нанометра, в резултат на което може да бъде постигната по-висока плътност на пътечките (пистите), т.е. на същата площ вече ще може да бъде побрана повече информация. Не на последно място вакуумът позволява по-ефективно използване на технологиите HAMR (Heat-assisted magnetic recording – "Термо-асистиран магнитен запис") и MAMR (Microwave-assisted magnetic recording – "Микровълново-асистиран магнитен запис").

Към момента съществуват няколко подхода за увеличаване капацитета на твърдите дискове. Най-баналният от тях е увеличаването броя на магнитните плочи. Габаритите на устройствата обаче ограничават прилагането му.

Начин за увеличаване броя на плочите без нарастване на физическия размер на устройствата представиха Hitachi Global Storage Technologies (сега част от Western Digital). Тяхната технология предполага пълнене на херметичната зона с хелий, вместо с (пречистен) въздух. Плътността на хелия е много по-малка, което позволява постигане на по-малки разстояния както между плочите, така и между тях и четящите глави.

Друг начин за увеличаване на капацитета е чрез по-висока плътност на записа. Това може да се постигне чрез по-тесни магнитни пътечки и по-малки четящи глави. Реализирането на този метод обаче води до по-бързо размагнитизиране, т.е. до поява на грешки и загуба на информация. За решаване на проблема може да се използват пластини от специални материали с по-висока сила на задържане. Така обаче четящата глава, поради размерите си, не може да генерира достатъчно силно магнитно поле.

Технологиите HAMR и MAMR са призвани да се справят с тази трудност. В първия случай с помощта на лазер се нагрява повърхността на диска, където се записва информация (до около 500 градуса), което води до намаляване на задържащата сила и дори по-слабо поле може намагнитизира дадения участък. При охлаждането си той възвръща първоначалните си свйства. При MAMR пък се използва генератор на магнитно поле в микровълновия диапазон. Възникващият по време на процеса резонанс усилва магнитнитото поле, създавано от главата.

Преди няколко години от Seagate пък заговориха за технологията SMR (Shingled magnetic recording), която подобрява повърхностната плътност на записа с до 25%. Принципът на SMR е прост. С технологията пистите на диска се припокриват подобно на керемидите на покрива, позволявайки побиране на повече писти.

 

Източник: PC World

Етикети:

Коментари

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари. Вход | Регистрация