24 години компютърни услуги за бизнеса във Варна и региона

Новата ера на magnet линковете.

от: admin / 27.03.2012 14:24
Размер на шрифта: A | A | A
Отпечатване  |  Форум
picture

Влизаме в новата ера на magnet линковете.И..................не мина много време когато от The Pirate Bay обявиха, че преключват с дистрибутирането на torrent файлове. Вместо това, ще ги заместват с така наречените magnet (магнитни) links ( линкове ).Какво на практика трябва да означава това?На първо място ще обясним накратко с няколко думи как работи системата с torrent файловете, за да се изясни точната разликата с магнитните линкове.

Торент файловете съдържат три важни части:

1. Първата част представлява списък с оригиналните файлове (съдържащи имена и размер)
2. Втората част включва чексуми ( хешове ), които изпълняват функция на нещо подобно на електронен отпечатък на оригиналните файлове. Или още по-точно – електронен отпечатък на всяка част от оригиналните файлове.
3.Третата част от torrent файла съдържа уеб-адрес към тракер (сайт), който хоства информация кои и колко са потребителите в мрежата, които в даден момент имат свалена някоя част от оригиналните файлове на торента.

Популяризирането на магнитни линкове които за разлика от торентите съдържат само един единствен хеш (чексума), или казано по друг начин само един единствен "пръстов отпечатък" ще доведе до „революция” в услугите за споделяне на файлове в мрежата. Цялата оставаща информация - кои са включените файлове, големина на частите и къде се намират ( географски ), вече се сухранява при самите потребители. Уникалното е, че те си я споделят (казват) един на друг. Когато заредите магнитен линк в програмата си, тя започва да пита всички ваши съседи да не би някой от тях да знае на кого е този „пръстов отпечатък”. В случай, че някой знае нещо, той (компютърът му) ви го казва. Ако никой от тях не знае, тогава вашите съседи започват на свой ред да питат техните съседи, те - техните и така нататък, докато някой не отговори. В последствие този отговор се запаметява от всички "за всеки случай", за да има информация ако някой пак попита.

Ще Ви дадем един пример. Примерно - Вие имате 1000 пиъра ( съседи ) и всеки от тях разполага с по още 1000, то много лесно се пресмята, че след три заявки Вие бихте могли да "разпитате" всеки един потребител на планетата. И дори да се отчете дублиране на пиъри (ако аз разполагам с 1000 съседи и моят съсед разполага с 1000 съседи, то много вероятно е около 900 от тях да съвпаднат).Вижте как изглежда един magnet link ( магнитен линк ) : 
magnet:?xt=urn:btih:8a5de10e52f22d83d74c530ff633147f33c079be

Ако отворите този адрес, или ако дори го прехвърлите с copy&paste (по този начин никой няма и да разбере, че сте го сваляли) в програма за сваляне, то след няколко секунди Вие ще разберете, че това е адрес в p2p пространството на една Linux дистрибуция или по-точно Ubuntu 11.10.
Както се вижда, понятето "сървър" вече е отпаднало напълно.Никъде не съществува адрес на сървър. Също така е отпаднала и нуждата някъде в централен сайт/сървър да се съхранява междинен torrent файл, както и името съдържащо се в торент файла или пък на оригиналните му файлове.По такъв начин никой по пътя не може да разбере какво се съдържа зад този отпечатък.

Това акцентира върху няколко важни неща:

- Няма как да се разбере кой и от къде е оригиналният ъплоадер на даден torrent файл, защото просто няма нужда от качване на файлове. Достатъчно е само да се копира magnet линка и да се разпространи.Не може да се уточни и кой е първият сийдър (т.е. ъплоудера) в зависимост от това кое IP първо ще започне споделянето на файла, при положение, че системата е дистрибутирана и първи ще отговори пиъра найблизко до Вас, а чак след известно време ще се появят IP адресите на тези, които са на втора, трета и четвърта заявка.

- Веднъж щом е пуснат в мрежата, един магнитен линк не може да се спре. Торент файловете лесно можеха да бъдат блокирани или сваляни в тракер-сайтовете, но сега след като няма тракер, то няма и кой да спира пиърите да си обменят информация един на друг.

- Доставчиците няма как да правят филтриране на съдържанието и достъпа до магнитни линкове. Спиране на дадени torrent файлове е относително лесно - могат да се сложат филтри, които да блокират абсолютно всякакви уеб-адреси, в които се намери torrent. Но магният линк за разлика от торента не представлява адрес сам по себе си. Той може да се пренесе в програма за сваляне дори и чрез copy&paste, без дори да се кликва.Дори обаче и да кликнете, това действие не се предава в мрежата - клика се обработва вътрешно от браузъра Ви и има почти същия ефект на copy&paste.

- Не може да се разбере дали някой юзър/потребител е свалил магнитен линк, просто защото няма елемент който да се сваля (отново уточняваме - става дума за copy&paste).

- Магнитните линкове могат да бъдат разпространявани по всякакъв начин, включително напечатани на хартия или пък продиктувани по телефон (би било досадно да се набира от клавиатурата, но е напълно възможно).

- Няма никакво значение къде ще бъде публикуван магнит линка. Цялата интернет мрежа работи като един голям организъм.Магнит линк, публикуван в Китайски сайт ще бъде напълно идентичен в сравнение със същия магнит, но публикуван например в Английски сайт. Потребителите и при единия случай и при другия ще се намерят и ще си обменят информация. Т.е. глобалната мрежа става един огромен тракер.

Основният извод е нещо, което трябва да стане ясно на всички заинтересовани и правоносители, и правоохранители: един прекомерен натиск върху потребителите и доставчиците на съдържание и услуги ще доведе до създаване на абсолютно дистрибутирани системи, които не биха могли да се контролират ( цензурират ) от никого, та дори от техните създатели. В момента уеб-сървърите все още ще са нужни за търсене на съдържание -  за да можете да разберете кой е магнит линка на дадено нещо. Следващата стъпка обаче ще е създаването и на напълно дистрибутирани търсачки.Това е само въпрос на време...............малко време.

Етикети: magnet torrent p2p

Още статии от рубриката

Други интересни статии

Коментари

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари. Вход | Регистрация