24 години компютърни услуги за бизнеса във Варна и региона

Няколко чести причини за бавна работа на Вашия компютър

от: admin / 02.04.2012 11:17
Размер на шрифта: A | A | A
Отпечатване  |  Форум
picture

Може би сте забелязали, че с течение на времето компютъра започва да работи по-бавно, да „увисва” или да се рестартира сам. Често отговора на „разбирачите” е : „остарял ти е хардуера или операционната система ти е за преинсталация”. Още по-често се случва това, че дори ъпгрейд или нова инсталация на уиндоус имат временен ефект. Често и никакъв.
Това се получава така, защото има и редица допълнителни причини за по-бавната работа на Вашия компютър.

1. Замърсяване. При съвременните софтуерни приложение, се поставят все по-тежки изисквания за хардуер. Особено при игрите. Това винаги е свързано с по-високо натоварване на системата, а от там следва и отделяне на повече топлина която трябва да се разсее от охладителната система за да обезпечи коректната работа и запазването на производителноста.Ако компонентите Ви са замърсени с много прах, то със сигурност не се охлаждат добре и това е една сериозна причина да се забавя работата им. Друг частен случай е когато вентилаторите са силно замърсени. Това също довежда до резултат от по-ниска производителност описан по-горе. Внимателно почистете компютъра си отвън и отвътре.

2. Повредени компоненти. Неработещ вентилатор, разхлабен конектор на захранване, нестабилен захранващ блок или дори дефектирала RAM платка, ще се отразят на производителноста на Вашата система. Ако често местите компютъра си, е добре да следите за разхлабени конектори към захранването на всеки един вентилатор, независимо дали е за процесор, видео карта или чипсет. Понякога се случва да дефектира и модул от RAM паметта, без това да доведе до познатата звукова сигнализация за проблем в хардуера при стартиране на компютъра. Особено важна част в системата Ви е захранването ( PSU ).Тъй като компютъра Ви се нуждае от стабилизирани напрежения, с течение на времето се случва електролитните кондензатори които се намират в захранващия блок, да промянят своя капацитет. Най честите симптоми преди да спре компютъра Ви изцяло е именно нестаблна работа и рестарт на системата.

3. Прекомерен овърклок на процесора. Сега е доста модерно да се експерементира с тази „опция” от хардуерните ентусиасти. Ако сте си  овърклоквали процесора, е възможно да сте прекалили с някоя друга стъпка за увеличаване на мощноста.Овърклокването винаги е свързано и с по-добра работа на охладителната система. ВИНАГИ. За това проверете с тестове за стабилност дали сте на ръба от изпържване на процесора си. Намалете стойностите  които сте променили при овърклокването на компютъра и проведете отново тестове за стабилност с подходящата за това програма.

4. Остарял или неефективен софтуер. Много често потребителите инсталират някоя програма и след това дълго време не правят обновление до по-нова версия. А това с голяма вероятност може да доведе до конфликт с направен ъпдейт в операционната Ви система. Същата рецепта важи и за инсталацията на драйвери на устройствата. Прието да се счита, че колкото е по-нова версията на софтуера, толкова по-добре работи.

5. Твърде много пуснати или инсталирани програми. Работата на компютърът ви може да се влоши, ако сте инсталирали твърде много, спрямо количеството RAM памет, програми, които работят във фонов режим. Обикновенно потребителят не знае за тях. Това натоварва  силно системните ресурси на компютъра.Проверка на работещите процеси в Windows, може да се направи през Windows Task Manager. За да отворите Task Manager-а е нужно да кликнете с десен бутон на лентата където се отварят програмите ви (Taskbar), но не върху отворена програма, а на празно място. От показалото се меню изберете Task Manager. Ако не е избран таба Processes го изберете, за да видите текущите процеси.

6. Запълнен с временни файлове компютър или регистър. Понякога операционната Ви система „забравя” да нулира ( изтрие ) временните файлове които натрупва в процеса на работа. Добър подход е да използвате инструментите в които се предлагат за почистване на твърд диск и дефрагментация. Силното фрагментиране на дяла където са разположени файловете на Вашата операционна система е сериозен фактор за добра производителност. Може да си изтеглите допълнителни програми които служат за оптимизиране на производителността, но с тях трябва да се работи особено предпазливо.

Още статии от рубриката

Други интересни статии

Коментари

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари. Вход | Регистрация