24 години компютърни услуги за бизнеса във Варна и региона

Оптимизация на Windows XP част 1

от: admin / 20.03.2012 23:49
Размер на шрифта: A | A | A
Отпечатване  |  Форум
picture

Предоставяме на Вашето внимание няколко изключително полезни стъпки които можете да направите за да подобрите производителсноста и стабилноста на Вашия Windows XP. Въпреки, че съвсем скоро тази операционна система ще бъде в листата с изключена подръжка, все още смеем да твърдим, че много хора и фирми я ползват, и ще продължат да я ползват.
За това и е необходимо, ако имате поне малко компютърна грамотност, да направите следните стъпки за да си спестите куп неприятности.Тъй като от Microsoft винаги залагат на това, операционната система да разполага с куп модули за превенции на проблеми, често се получава така, че именно това намалява производителноста и бързодействието на Вашата машина. Ето и какво можете да направите :
 

Можете да деактивирате функцията System restore

Тази опция заделя място на твърдия ви диск и го запълва с резервна информация за ситуация в която компютъра претърпи някакъв краш. Много често обема на заделеното пространство е много голям.
За да се деактивира тази опция/функция Вие можете да направите следното::
Кликнете с десен бутон на My Computer, след това следвайте следните стъпки: Properties ; System restore и поставете отметка в прозорчето „Turn System Restore on all drives „.
 

Можете да намалите времето при зареждане на ОС

При положение, че системата ви зависва при стартиране, и при това Вие нямате достъп до START бутона или таскбара, причината най-вероятно е включената услуга, която се наименува „ Background Intelligent Transfer „ и работи във фонов режим. За премахване на проблема, трябва да направете следното: натисенте бутона START, след това натиснете RUN и в прозореца който се появи след това, напишете следната дума : „msconfig” и натиснете OK. Следващата стъпка е да изберете Services и там да намерете опцията „ Background Intelligent Transfer ”.Премахнете отметката от нея и натиснете ОК. След това рестартирайте компютъра.

Премахнете логото при стартирането на Windows

Тази елементарна стъпка ще подобри времето за зареждане на вашата операционна система. Начина да направите това е следния: натисенте бутона START, след това изберете Run, а в прозореца който се отвори, напишете командата “msconfig “ и след това натиснете върху OK. Изберете BOOT.INI и сложете на него отметка пред функцията /NOGUIBOOT, кликнете ОК и рестартирайте. Можете да върнете предишното състояние на тази опция, като махнете отметката на същото място, по индентичен начин.
 

Много полезна опция е да се спре индекс на файловете

WindowsХР има опция по подразбиране да запазва база с данни за всичките файлове които са на вашия твърд драйв.Тя има функция за намаляване на времето при търсенето на файлове. Проблема е, че компютъра ви ще трябва да индексира всички налични файлове, което съответно ще го забавя значително при отваряне или затваряне на файлове както и други операции свързани с това. Ако не се налага да търсите много файлове във Вашия компютъра, можете да изключите опцията за индексиране по този начин: Отворете си „My Computer” и щракнете с десен бутон на устройството, за което желаете да изберете премахване на  индексирането. В прозореца който ще се появи, махнете отметката която е пред „Allow Indexing Serviсe to index this disк for fast seаrсhing „ и след това кликнете на ОК. След отворилия се прозорец, трябва да изберете втория бутон „Apply chаnges tо C:\ (D:\, Е:\...), subfoldеrs and filеs „. Кликнете ОК, като след това трябва да изчакате да се завърши премахването на индекса при файловете.Отново натиснете ОК. След това, при работата си ще забележите промяна в производителността на Вашия компютър.
 

Можете и да изчистите Prefetch папката, за да се подобри производителността допълнително

Това представлява една уникална техника която е вградена във WINDOWS XP. Всички знаем, че е повече от необходимо периодично да се „почистват” регистрите и да се изтриват временните файлове на операционните системи. Prefetch е нова и доста полезна функция в Windows XP. Обаче на практика, след известно ползване на XP , директорията prefetch често се запълва с много безполезни и излишни неща, от Prefetch каталога. А това допринася до значително забавяне на Вашия компютър.

За да изтриете тези файлове, отворете дял: C:/windows/prefetch и изтрийте всички файлове които се намират там. След това се налага да  рестартирате компютъра. Препоръчително е да правите това всеки месец. А ако натоварвате Вашия компютър с повече работа, можете да изтривате съдържанието всяка седмица.Тази стъпка гарантира не-малък ефект върху бързодействието на операционата Ви система.

Към част втора

Етикети: windows windows xp optimization

Още статии от рубриката

Други интересни статии

Коментари

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари. Вход | Регистрация