22 години компютърни услуги за бизнеса във Варна и региона

PayPal разтревожени от идеята за бъдеще без пари в брой

от: admin / 22.03.2012 02:42
Размер на шрифта: A | A | A
Отпечатване

Днес всички говорим за плащания през смартфона, NFC технологии, електронни портфейли и така нататък. Изглежда, обаче, дори водещите компании в областта на плащанията като PayPal не са настроени особено оптимистично към тези нови технологии. На конференцията Web Summit в Лондон, Джон Лун от PayPal разкри, че е разтревожен от идеята за бъдеще, в което няма да ползваме пари в брой, а ще използваме телефона си като дебитна карта.

Най-големият недостатък на тези нови технологии са пропуските в тяхната сигурност. За разлика от плащанията в брой, дигиталните плащания винаги могат да се проследят от някой, който знае как. "В дигиталния свят няма такова нещо като анонимност. Който притежава кредитна карта не трябва да се надява на това да остане анонимен," смята специалистът.

Според Лун, NFC като технология с десетгодишна история има потенциал, но, все пак, не е достатъчно безопасна. Той смята, че има по-добри начини за намиране на алтернатива на плащанията в брой. "В бъдеще може би изобщо няма да трябва да изкарваме телефона от джоба си," прогнозира той.

Независимо от тази критика, обаче, тенденцията на пазара е именно към развитието на NFC технологиите. Xperia S, например, един от последните смартфони на Sony, не само поддържа NFC, но има и цял набор от опции за използването на тази технология. Да не говорим за Google, които пък инвестираха милиони в развитието на дигитални технологии за плащане. Е, поне скоро не бива да се тревожим, че парите в брой ще изчезнат. Дори в напредналите икономики, изграждането на NFC инфраструктурата е достатъчно бавно, за да осигури поне още десетилетия на използване на книжни пари.

 

Източник: kaldata

Етикети:

Коментари

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари. Вход | Регистрация