22 години компютърни услуги за бизнеса във Варна и региона

Skype призна за уязвимост, разкриваща IP адресите на потребителите

от: admin / 02.05.2012 16:51
Размер на шрифта: A | A | A
Отпечатване

От Skype заявиха, че разследват информацията за появата на нов хакерски инструмент, събиращ данни за IP адресите на потребителите в системата за интернет телефония, което потенциално може да се отрази неблагоприятно върху неприкосновеността на личния живот на последните. По-рано на сайта Pastebin бяха публикувани инструкции за това, как може да бъде научен IP адресът на потребителя, без дори да е необходимо осъществяването на връзка с него. За целта, според публикацията, е достатъчно само да бъде прегледана информацията за него в Skype.

От Skype потвърдиха, че предварителните данни от проведеното разследване показват, че описаният метод застрашава не само потребителите на Skype, но и на повечето програми, работещи на пиърингов принцип. От компанията обявиха, че в момента правят всичко възможно, за да защитят своите потребители.

Ще припомним, че през месец октомври миналата година от Skype признаха, IP адресите на потребителите на системата могат да бъдат открити от потенциалните злоумишленици, без жертвата да разбере за това. Компанията съобщава също, че този метод работи и при редица други P2P-технологии, например BitTorrent. Независими експерти твърдят, че потребителите, които се безпокоят, че потенциални хакери могат да научат техните IP-адреси, имат възможност да ползват неверен IP адрес, например чрез мрежата TOR. Освен това, този метод не работи, ако потребителят използва интернет чрез VPN, чийто център за маршрутизация може да бъде разположен в произволна точка по целия свят.

Засега от Skype не съобщават кога ще бъде налична актуализация на програмата, маскираща данните за IP адресите на потребителите.


Източник: Kaldata

Коментари

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари. Вход | Регистрация