24 години компютърни услуги за бизнеса във Варна и региона

Съвети за правилното функциониране на Вашия компютър

от: admin / 23.03.2012 05:29
Размер на шрифта: A | A | A
Отпечатване

Няколко задължителни неща които трябва да знаете за да осигурите правилното функциониране на Вашия компютър :

Огледайте къде се намират оворите за вентилация на компютърната кутия и оставете достатъчно място за свободен достъп на въздух около тях. НИКОГА не трябва да слагате кутията на компютъра си в затворени секции, тесни места, до отоплителни уреди или на пряка слънчева светлина. Електронните компоненти в компютъра генерират топлина и при положение, че нещо възпрепятства нормалната работа на охладителната система, това може да доведе до крайно нестабилна работа или повреди в хардуера.

Трябва редовно да извършвате почистване на вътрешната част на компютъра си от прах. Събирането на мърсотия, прах и дим може да причини всякакви проблеми – от нестабилна мишка до пълен срив на системата. Правете почистването само при изключен от мрежата компютър. За тази  цел използвайте четчица от естествен косъм. За най-добри резултати си осигурете и флакон със сгъстен въздух. С този флакон ще можете да издухвате праха от труднодостъпни места.
Почистване с прахосмукачка крие сериозни рискове и определено не се препоръчва.
Не пипайте компонентите  директно с ръце !

Ако имате възможноста, ограничавайте пушенето в помещението, където е разположена компютърната ви техника. Наслагванията от тутюнев дим са нежелателни и опасни за оптичните устройства /CD, DVD и т.н./,  както и за другите компоненти като цяло. Цигарения дим съдържа съединения, които провеждат електричеството, както и такива, които предизвикват корозия в компютърните компоненти.

Правете проверка на вентилаторите дали работят добре. Вентилаторите обикновенно се намират при захранващия блок, върху процесора, на видеокартата и върху чипсета. Ако усетите "съмнителни" шумове от вентилаторите е наложително да бъдат заменени колкото се може по-скоро. Няколко лева за един нов вентилатор ще Ви гарантират безупречната работа на доста по-скъпите процесори, видеокарти, хард дискове и т.н. Ако прецените, че няма да можете да се справите сами, то тогава потърсете специалист.

Препоръчително е да включвате компютъра / компютрите както и периферните Ви устройства през един разклонител.
Използвайте качествени разклонители, при възможност със добавена защита от пренапрежение, за вашата компютърна техника. Практиката показва, че спестените от покупката на  евтин разклонител пари, не покриват риска който поемате.

При наличието на чести колебания в захранващото напрежение е крайно наложително да се използват UPS /непрекъсваемо токозахранващо устройство/. Цената на тези устройства не е много висока и могат да ви застраховат от големи проблеми.

Когато към компютъра Ви има свързани периферни устройства /скенери, принтери,  външни модеми, USB мишки/ се уверете, че и периферното усторойство, и компютърната система са изключени. В различните устройствата се натрупват индуцирани заряди които протичат през интерфейсните кабели и могат да причинят сериозни проблеми и дори изгаряне на устройството.

Ако сте свързани към Интернет посредством LAN доставчик, при една гръмотевична буря по външните кабели на LAN мрежите много често се индуцира електрически ток, които сериозно може да повреди дънната платка или LAN картата на компютъра ви. За да премахнете тази опасност си осигурете с LAN протектор. Добър подход е да не използвате вградена в дъното LAN карта, а да си поставите допълнителна LAN карта на някой  PCI слот или да се свързвате през Switch. Ако Ви се наложи да оставяте компютъра си дълго без наблюдение /дни, седмици/ то, изключете кабела на LAN доставчика. Също така, изключвайте кабела си и когато има гръмотевична буря.

Ако някога Ви се наложи да пренасяте компютъра /монитора/ си през зимния период, трябва да изчакате пловин-един час преди да го включите на новото място. Ако не го направите има сериозна опасност от появата на конденз, които сериозно ще повреди компютърната техника. Ако Вашата техника е стояла дълго време на отрицателни температури се препоръчва да изчакате 2-3 часа преди да я включите в топлото помещение.

Етикети:

Още статии от рубриката

Други интересни статии

Коментари

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари. Вход | Регистрация